Test: Bosch självrengörande ugn HBG672BS1

Recension av Bosch HBG672BS1 Inbyggnadsugn

4/5
  • Blir varm snabbt
  • Värmeisolerad ugnslucka
  • Bra miljöval
  • Bara en medföljande plåt
  • Ej teleskopskenor

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i villa, 50 m2
Familj: Två döttrar födda -18 & -19

Inbyggnadsugnen från Bosch Serie 8

Bosch HBG672BS1 inbyggnadsugn är ugnen som klarar balansgången mellan design, miljömedvetenhet och att storkoket ska få plats. Den är A+ klassad, självrengörande genom pyrolys och har en volym om hela 71 L.

Självrengörande ugn viktigt i ett småbarnshem

Vi är en småbarnsfamilj. Således har vi alltid tidsbrist och kommer i hundra fall av hundra prioritera andra aktiviteter än ugnsrengöring. Alltså var självrengöring ett krav vid val av ny ugn. 

Självrengöring med pyrolys innebär att ugnen blir tokvarm och pulveriserar alla matrester. En konsekvens av detta är att även ugnluckan kan bli brännhet. Med klåfingriga barn och klantiga föräldrar blev därför även maxtemperatur på ugnsluckan ett viktigt kriterium för oss. 

Valet föll tillslut på en rostfri självrengörande ugn från Bosch.

Det du faktiskt vill veta om Bosch HBG672BS1

Bosch ugnar passar i Ikeas köksstommar

Installationen av Bosch HBG672BS1 gick faktiskt förvånansvärt smidigt. Alla nya ugnar från Bosch (serie 2, 4, 6 och 8) passar i IKEA METOD skåp. Kabel med stickkontakt levereras tillsammans med ugnen, så det var mer eller mindre bara att lyfta in ugnen på plats och plugga i kontakten. Vi installerade ugnen på två personer utan ryggskott, men rekommenderar egentligen två som lyfter in ugnen på plats medan en tredje ligger och mäter finliret. 

Bosch HBG672BS1 ugn är barnsäker i tre olika nivåer

Då det är lågt i tak i vår lägenhet kan vi inte att placera ugnen i ett högskåp. Med två nyfikna småttingar blir alltså ugnens barnsäkerhet sjukt viktig. Här är Bosch HBG672BS1 en vinnare i barnhemmet med sina tre typer av barnsäkringar. 

Den första är den traditionella manuella spärren, alltså den knappen du måste trycka ner före ugnsluckan går att öppna. Den funkar som förväntat. 

Den andra är ett barnlås på touchpanelen som hindrar ungarna från att slå på ugnen. Den låser reglagevredet, start-knappen och alla touchknappar. Men. Den låser inte stänga-av-knappen. Jag vet inte riktigt varför Bosch valt att lägga den knappen utanför barnlåset. Resultatet för oss har blivit att vår 2-åring lyckats stänga av ugnen mitt i tillagningen. Milt irriterande om man använt timern och plötsligt inte har någon aning om hur länge maten tillagats. Sålänge man märker att ugnen stängts av är det väl egentligen inte ett problem. Men föreställ dig katastrofen att en trotsig efter-förskolan-trött 2-åring helt plötsligt måste vänta 20 minuter extra på att få mat för att NÅGON stängt av ugnen. Hej majskrokar!

Den tredje barnsäkringen är glaset till ugnsluckan – det är omöjligt att bränna sig på den utifrån.  Under självrengöringen blir det som mest 480 grader inne i ugnen, men ugnsluckan blir aldrig varmare än 30 grader. Det här var en vattendelare när vi jämförde med andra ugnar. IKEA har tillexempel i nuläget fem självrengörande ugnar, men det är bara de två dyraste modellerna som har en värmeisolerande barnsäker ugnslucka.  

Bosch HBG672BS1 ugn ger köket en känsla av lyx

Min brors första kommentar när han såg vår nya pyrolysugn var “Jaha, förstår du ens hur du startar det där rymdskeppet?”. Och lite så är det kanske, designen på HBG672BS1 känns nytänkande. Bosch har fattat att en ugn inte bara behöver vara funktionell, den kan även tillföra en känsla av lyx till köket. 

Designen är läcker. Touchknappar, upplyst display och så den coola ringen. Jag hade en farhåga om att reglagevredet, dvs den coola ringen, skulle vara svårhanterat. Men, coola ringen fungerar hur bra som helst. Det går snabbt att vrida upp värmen och det är enkelt att bromsa hastigheten för att få exakta gradantalet man söker efter. 

Så att starta rymdskeppet är inga problem, ugnen är med sin touchpanel och stora display väldigt intuitiv. 

Så fungerar Bosch HBG672BS1 inbyggnadsugn till vardagsmatlagning

Bosch inbyggnadsugn kommer väldigt snabbt upp i värme, så det är inte ett problem när man missar steg 1 i receptet (där det nästan jämt står “sätt ugnen på 200 grader”). 

Varmluftsläget fördelar värmen jämt och det går att tillaga maten på två plåtar samtidigt, även om den undre inte får så krispig yta. Krispigheten löser man dock lätt genom att bränna på med grill-läget det sista man gör. 

Som en ugn i premiumsegmentet finns diverse program för matlagning förinställda. Det bästa? Pizzaläget! Vi köper rätt ofta färdig pizzadeg och slänger på det som råkar finnas i kylen. Ugnens pizzaläge är verkligen förlåtande för ens begränsade pizza-bagarskills, botten blir alltid perfekt krispig och samtidigt mjuk. Tänk dock på att ställa ner gradantalet en 5-10 grader jämfört med vad som står i receptet. 

 

Bristerna med Bosch HBG672BS1 snarare önskemål än fel

Ugnen är nog det som vi varit mest nöjd med i det nya köket. Dess brister handlar snarare om önskemål än egentliga fel, tex avsaknad av teleskopskenor eller att fler plåtar borde följt med i köpet. Om vi av någon anledning skulle behöva köpa en ugn snart igen så hade valet att köpa HBG672BS1 varit enkelt.

Omdöme: 4/5
4/5

Specifikationer

Modell: Bosch HBG672BS1 Inbyggnadsugn

Mått: 594 x 595 mm (BxH)

Temperaturintervall: 30 – 300 °C

Funktioner: Barnlås, värmeisolerad ugnslucka, pyrolys, stor grill, pizzaläge

Medföljande tillbehör: 1 djup plåt, 1 galler

Pris: 7 995 kr (maj 2020)

Fullständig produktspecifikation

Vad säger andra?

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *