Test: Bosch MultiTalent 3 matberedare – prisvärd och effektiv

Recension av Bosch Multitalent 3 MCM3501M

4/5
  • Nästan allt går att köra i diskmaskinen
  • Stark motor
  • Många tillbehör
  • Många tillbehör som behövs förvaras
  • Knivar monterade på bottenplattan
  • Ingen påfyllnadslucka till minihackaren
Emma

Recensent: Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: 50 m2
Familj: 2 barn födda -18 & -19

Bosch MultiTalent 3 - matberedaren som diskas i diskmaskinen

Efter många års klagande över att jag inte har någon matberedare blev jag i julas med en Bosch MultiTalent 3 matberedare.  

MultiTalent 3, eller MCM3501M, är en liten men stark matberedare som levereras med både bunke, blenderkanna och en minihackare. Det finaste: allt utom bottenplattan till blender/minihackaren går att diska i diskmaskinen. 

Därför behöver vi en matberedare

Jag gillar att laga mat från grunden, men jag tycker det är tråkigt att laga mat. Alltså vill jag att det ska gå så smidigt som möjligt. Absolut, det går att hacka löken manuellt, men händerna luktar apa efteråt och tårarna flödar. Det går att göra en deg till scones manuellt, men det är geggigt och det är svårt att blanda ut alla smörklumpar ordentligt. Det går att göra hummus med en mixerstav, men det är svårare att få det bra blandat och det är inte lika enkelt att göra en stor sats. Sen det här med en bebis som behöver mosad mat hela tiden. 

När vi valde MultiTalent 3 var jag först lite tveksam på grund av alla tillbehör, många tillbehör ger ökad funktionalitet, det är ju bra. Samtidigt måste de ju förvaras någonstans. 

Det du faktiskt vill veta om Bosch MultiTalent 3

Matberedarens motor är stark och det märks

Bosch MultiTalent 3 har en stark motor på 800 W och det märks när man skivar en morot eller gör en smoothie med frysta bär, maskinen går hur lätt som helst. Överlag fixar den allt hackande, rivande och skivande galant och som förväntat. 

De gånger jag bakat bröd med matberedaren har det först blivit en degklump som nästan rullats runt i bunken några varv innan degkniven börjat dela och blanda degen. Problemet med degrullandet har alltid löst sig tillslut och resultatet blir definitivt bättre än när jag knådat degen för hand. Reservation för storleken, Bosch MultiTalent 3 ersätter såklart inte en hushållsassistent, så det är inte läge att dra igång ett bullbak med den. Men söndagsscones fixar den med lätthet. 

Säkerheten kring matberedaren är genomtänkt. Både bunken och locket måste vara korrekt monterade, annars händer ingenting när man försöker starta. Likaså står den på gummifötter som med lätthet fastnar i vår laminatbänkskiva, så den vibrerar inte iväg under körning. Känns tryggt när man har små hjälpredor i köket.

Knivarna till blenderkannan och minihackaren har en nackdel

Till blenderkannan och minihackaren följer det med två olika typer av knivar, en för hårdare saker som is och kaffebönor, den andra för grönsaker. Knivarna kan användas till både kannan och hackaren, så långt allt bra. Nackdelen är att knivarna är monterade på själva bottenplattan. 

Detta blir ett problem eftersom det är svårt att veta med vilken kraft man ska använda för att dra åt plattan. Drar man åt för löst och ska göra en smoothie läcker det ut vätska över hela diskbänken. Jag har tyvärr provat. Drar man åt för hårt sitter den som berget och det känns dessutom som att delarna riskerar att gå sönder då det är en plastkonstruktion. Som ni ser på bilden nedan är bottenplattan dessutom felgängad, lefty loosy, righty tighty fungerar inte alls utan resulterar i ännu hårdare åtdragning. 

Det finns ytterligare en designermiss gällande bottenplattan.

Minihackaren var ett starkt köpargument

Minihackaren var ytterligare ett skäl till att jag valde just MultiTalent 3. Min tanke var att den skulle vara perfekt storlek för att mixa mat till min yngsta dotter som fortfarande är en bebis. Storleksmässigt är den också helt perfekt till barnmat, men, så har vi det här med bottenplattan igen. Bottenplattan är nämligen enda öppningen till minihackaren. Det är sällan jag måttar exakt rätt mängd mat / vätska när jag gör barnmat eller en röra. Jag behöver oftast pytsa in mer vätska eller mat efterhand till konsistensen blir perfekt. När jag använder minihackaren måste jag då montera av och på bottenplattan varje gång jag vill lägga till en ingrediens. Tyvärr är det alldeles för bökigt och gör att jag knappt använder minihackaren även om jag skulle vilja. Hade den haft en öppning i toppen för påfyllning hade den varit helt perfekt.

Bosch MultiTalent 3 har en stilren exklusiv design

Estetiken kring matberedaren är tilltalande, borstat rostfritt stål och övrigt pianosvarta detaljer. Vårt kök går i grått och rostfritt, så den smälter väl in på köksbänken. Ytor för förvaring är verkligen en bristvara i vårt hem och just nu är motorenheten stående på diskbänken för jämnan. Det fungerar ändå över förväntan då den är nätt i sin design, även om jag föredrar färre föremål på diskbänken. Men sen har vi de resterande fjorton delarna som behöver förvaras.

Därför är inte "SmartStorage" särskilt smart

Bosch har här ett smart marknadsföringsknep, nämligen “SmartStorage” – de flesta tillbehören kan förvaras i den största bunken. Jag köpte det argumentet och visst, om du leker tetris så går de flesta tillbehören ner i bunken. Men, bunken används ju när jag använder matberedaren och var hamnar tillbehören då? Jo, helt slumpartat, huller om buller i ett hörnskåp. Så, i min mening är inte “SmartStorage” särskilt smart, den “funktionen” finns nog dessutom bland de flesta matberedare.

Bosch Multitalent 3 är en stark och prisvärd matberedare

Sen vi begåvades med en matberedare i hushållet har vi ätit mycket mer av goda röror och salladsblandningar. Jag är besviken på förvaringslösningen och bottenplattan till minihackaren, men i övrigt är jag mycket nöjd. Vi använder matberedaren nästan dagligen och tack vare den nätta designen gör det ingenting att motorenheten blir ståendes på diskbänken. Du får en kraftfull motor, snygg design och alla tillbehör du behöver, till ett pris som står sig mot konkurrenter. 

Slutgiltig betyg: 4/5
4/5

Specifikationer

Modell: Bosch MultiTalent 3 MCM3501M.

Effekt: 800 W.

Mått (HxBxD): 375 x 220 x 260 mm.

Medföljande tillbehör: Bunke 2.3 L, blenderkanna 1 L, minihackare, vändbar rivskiva och skärskiva, 2 olika knivar. 

Övrigt: Går att diska i diskmaskinen.

Pris: 1 100 kr (april 2020).

Ett svar till “Test: Bosch MultiTalent 3 matberedare – prisvärd och effektiv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *