Test: IKEA DISKAD diskmaskin – tyst och rymlig

Recension av IKEA DISKAD diskmaskin

3.5/5
 • Mycket flexibel inredning
 • Väldigt tyst
 • Disken ofta blöt
 • Belysning ej på när man vill
 • Piper högt i nattläge
Emma

Recensent: Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i villa, 50 m2
Familj: Två döttrar födda -18 & -19

DISKAD är IKEAS premiummodell bland diskmaskiner

IKEA DISKAD är Ikeas premiummodell bland diskmaskiner. Det är en 60 cm inbyggnadsdiskmaskin ursprungligen tillverkad av Bosch. Insidan är extremt flexibel, den är tystgående och har energiklass A+++.

IKEA DISKAD är tillverkad av Bosch

När köket totalrenoverades 2019 valdes merparten av vitvarorna från Bosch. När vi hade köksplanering med IKEA tittade jag dock på deras diskmaskiner och blev imponerad av flexibilteten hos DISKAD. Då inbyggnadsdiskmaskinen dessutom är tillverkad av Bosch landade valet av diskmaskin på DISKAD. 

Det du faktiskt vill veta om IKEA DISKAD

Bosch diskmaskin har en designermiss

Det var inte superenkelt att installera diskmaskinen. Manualen lämnar mer att önska och kräver viss koncetration att följa. När bjässen väl är inskjuten på sin plats ska den justeras i höjd med fötter både fram och bak. Här har Bosch genialt nog använt plastfötter att skruva på. Eftersom sikten mellan en bänkskiva och en inbyggnadsdiskmaskin milt sagt är begränsad, var det rätt svårt att höjdjustera. Arbetet försvårades markant av att plastfötterna började ge med sig. Tillslut fick vi bara nöja oss med en duglig justering och hålla tummar och tår för att diskmaskinen inte behöver ut och luftas på många år. 

IKEA DISKAD diskar rent under tystnad

Det blir ungefär lika rent med IKEA DISKAD som med vilken annan modern diskmaskin som helst. Om grötkastrullen inte blötläggs efter frukosten och sen, utan fördisk, diskas i diskmaskinen under natten så blir den ren i ungefär 1/3 av fallen. Men, sålänge man sköljer av matrester dugligt i hyffsad anslutning till måltiden så blir det skinande rent. Enligt specifikationen så finns det en sensor som känner av hur smutsig disken är och anpassar vattenmängden därefter. Det låter ju väldigt bra ur energihänseende, svårt att veta om det faktiskt fungerar. 

IKEA DISKAD är väldigt tystgående i nattläget och vi får nästan jämt fråga den andre i hushållet om diskmaskinen är på eller inte. Sen är det här förstås ett barnhushåll, så det finns alltid en form av maskerande bakgrundsdecibel. Det finns en lampa på undersidan som lyser om maskinen är igång, men den har vi smart nog byggt för med en sockellist. 

IKEA DISKAD får plats med allt

IKEA DISKAD är 60 cm bred, men insidan känns rymligare. Bestickkorgen är överst och tar mimimalt med plats. Jag vet att många fortfarande vill ha en hederlig bestikkorg längst ner, men en bestikkorg slukar yta och bestiken blir ofta inte rena. Om man nu verkligen vill ha en bestickkorg finns en rad universalmodeller att köpa för en hundralapp. Åter till DISKAD. När man väl lärt sig vilken ordning besticken ska placeras går det blixtsnabbt att tömma diskmaskinen. Du slipper stå med fyra ihopkletade skedar som alla ska till olika lådor. 

IKEA DISKAD går att förändra väldigt enkelt. Både övre och nedre plan går att göra till plana ytor. Det går att justera bredden mellan tallriksfacken för att enklare få rent ingrodda matrester. Överfacket kan ställas på 3 olika höjdnivåer, beroende på om du har ett gäng champangeglas att diska eller en stor 10-litersgryta. Det enda jag inte lyckats diska hittills är en plåt. Flexibiltiteten är absolut det största plusset med denna diskmaskin.

Fabriksinställningarna passar inte alla

Som tidigare nämnts så är IKEA DISKAD väldigt tystgående i nattläget. Men, den avger en signal när diskmaskinen är färdig. Det är ju kalas under ett dagprogram, men varför diskmaskinen ska tjuta som en sirén under nattprogrammet övergår mitt förstånd. Enligt specifikationen ska diskmaskinen avge ”en dov signal” när disken är färdig, jag skulle snarare beskriva den som en ”ettrigt irriterande skarp signal”. Lyckligtvis är pipet vid färdigt program en fabriksinställning och det går att stänga av den helt.

Inbyggd LED-belysning i diskmaskinen är en annan grej som funkar sämre i praktiken. Belysningen är egentligen helt perfekt i ljusstyrka och belyser innehållet på ett behagligt sätt oavsett omkringliggande ljus. Besvikelsen ligger i att den bara lyser när diskmaskinen är på. Standardförfarande för diskmaskinshantering är väl ändå sätta på maskinen först när den är fylld och redo att köras? Sammalika när diskmaskinen ska tömmas så är den per automatik avstängd. Det vill säga, enda gången det behagliga ljuset är på är precis innan jag stänger luckan för att köra maskinen. Alternativt när vår 2-åring hjälper till i köket och sitter och trycker på alla knappar hon hittar på diskmaskinen. 

Belysningen är även det en fabriksinställning, som innebär att diskmaskinen automatiskt stänger av efter avslutat program. Det går att ta bort den automatiska avstängningen och i det läget kommer belysningen att tändas per automatik vid lucköppning och släckas vid stängning. 

DISKAD delvis en diskmaskin för barnhushåll

Då vi har två flaskbarn i hushållet är ungefär en fjärdedel av varje maskin fylld med flaskor, skedar och andra platsprytlar. Det finns ett tilläggsprogram för flaskor som över tid minskar risken för bakterier på flaskorna. Kanonbra! Vad som inte är bra att disken, oavsett program, alltid är väldigt blöt efter torkning.  Vi har provat med extra spolglans, kör alltid tilläggsprogrammen för flaskor samt extra torkning. Vi har också provat att stuva om placeringen av disken, men resultatet är alltid detsamma; blöt disk. 

Diskmaskinen DISKAD använder sig av mineraltorkning, vilket ska vara energisparande. Jag blir alltid glad av metoder som slösar mindre på vår miljö, men i det här fallet når resultatet inte hela vägen fram tyvärr.

IKEA DISKAD har en bra energispecifikation

IKEA DISKAD är en bra diskmaskin och jag ångrar inte köpet. För närmare 8 000 kr hade jag dock förväntat mig torrare disk och smartare belysning. Energispecifikationen med energiklass A+++ och relativt låg vattenkonsumtion är bra. Det är ju inte något man märker av i vardagen, men det känns definitivt bra för miljösamvetet.

Omdöme: 3.5/5
3.5/5

Specifikationer

Modell: IKEA DISKAD

Tillverkare: Bosch

Kapacitet: 14 kuvert

Ljudnivå nattprogram: 40 dB

Energiklass: A+++

Vattenförbrukning/år: 2600L

Pris: 7 995 kr (maj 2020)

Du kanske också gillar...

10 svar till “Test: IKEA DISKAD diskmaskin – tyst och rymlig

 1. Nybliven ägare till DISKAD här.
  Pipljudet vid programslut går att stänga av i menyn, ställ in ”b:00” så blir det tyst. Jag har dock inte lyckats lista ut hur man blir av med 1) ett långt pip då luckan stängs utan att ett program har startats, eller 2) två korta pip när man stänger av maskinen.
  Även indikatorlampan mot golvet går att stänga av, ställ in ”I:00” så är den alltid släckt.

  Plastfötterna framtill är en en riktigt dum konstruktion, de tål ingen kraft från en vanlig U-nyckel. Jag lyfte istället maskinen i framkant och skruvade ut benen med fingarna. Det bakre benet går dock bra att justera från fronten, med en 10mm hylsnyckel.

  1. Stort tack för tipset om ljudinställningen, ska prövas omgående!
   Vist av dig att inse konstruktionsmissen med plastfötterna. Jag konstaterade det enligt bildbevis något försent.. hoppas du klarade dig undan ryggskott. Instämmer i att den bakre foten var lättjusterad, märkligt materialval på främre.

  2. Hej Kalle,
   Vi köpte oxå en Diskad/Proffsig nu i höstas på IKEA. Är det verkligen så att belysningen bara ska vara på när diskmaskinen är på? Min mamma köpte en billigare modell av diskmaskin på IKEA, i hennes maskin lyser belysningen så fort hon öppnar luckan. Verkar med praktiskt..
   Vore tacksam för svar.

   1. Hej Sofia!

    Det har faktiskt inte slagit mig tidigare att det skulle vara en inställning, men du har helt rätt, innerbelysningen går att ställa in så att den lyser vid lucköppning!

    Fabriksinställningarna med släckt ljus vid lucköppning är för att hela diskmaskinen stängs av automatiskt, vilket såklart är energibesparande. Men, om man ställer in P:00 stänger den inte av automatiskt och belysningen är då per automatik på. Lampan kommer att vara släckt när luckan är stängd och tändas när luckan öppnas.

    Guide till ändra inställningar finns på sidan 31 i instruktionsboken: https://www.ikea.com/se/sv/manuals/diskad-integrerad-diskmaskin__AA-2070023-2.pdf

    Hoppas det var svar på din fråga:)

 2. Hej och tack för ditt test!

  Ikea har två olika diskmaskiner från Bosch har jag förstått, Diskad och Proffsig.
  När man ser knapparna på din maskin ser det ut som ni har Proffsig, Diskad har inte sådana ”knappar” utan en svart display.

  Proffsig verkar inte ha den där extra torkfunktionen mineraltorkning.
  Diskad ska ha en liten behållare i botten i högra hörnet som gör disken extra torr.
  Vi är på väg att köpa Diskad men blev lite orolig när man läser att disken inte blir torr.

  Kan det stämma att ni har maskinen Proffsig och inte Diskad?

  Tack på förhand!

  1. Hej Angelica,

   Jag gick in och tittade på IKEAS nuvarande sortiment och jag håller med dig gällande utseendet på panelen! Jag köpte vår maskin DISKAD sommaren 2019, men panelen ser onekligen ut att ha uppdaterats. Vår maskin har också ”behållaren” längst ner i högra hörnet.

   Jag skulle prata med personalen på IKEA för att reda ut skillnaderna och om hur produkterna har utvecklats senaste året om jag var du. Kanske är det bara ett färgskifte på panelen, eller en helt ny modell? Du får gärna uppdatera här om du blir något klokare:)

   Kan också nämna att disken är betydligt torrare de (få) gångerna som den inte är halvfylld av barnens plasttallrikar och flaskor.

 3. Hej Emma
  Tack för att du lägg tid att göra den här recension. Jag kollade på Råd&Ron tested och IKEA Diskad fick väldigt bra betyg för torkning av plastgrejer i EKO program, men väldigt dåligt med huvudprogram. Har du testat att köra i Eko program?
  Mvh,
  David S.

  1. Hej David! Tack för din kommentar, jag har faktiskt också upptäckt detta med tiden, var ett tag sedan jag skrev recensionen nu och det är kanske dags för en uppdatering:) Vänligen Emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *