Test: IKEA OTROLIG induktionshäll – inte helt otrolig

Recension av IKEA OTROLIG induktionshäll

3/5
  • Bra värmehållning
  • 5 års garanti
  • Bra timerfunktion
  • Strular när maten stänker
  • Flexzonen värdelös
  • Lättutlöst överspillningsskydd.

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i villa, 50 m2
Familj: Två döttrar födda -18 & -19

IKEA OTROLIG induktionshäll placerar sig både högt och lågt i tester

IKEA OTROLIG spishäll verkar vara en vattendelare. Råd & Rön utsåg den till näst bäst i test bland budgethällar 2017, medan recensionerna på prisjakt mestadels är bottenlåga. 

För under 5 000 kr får du ändå en spishäll med individuell timer för varje platta, barnlås och en stor flexibel värmezon.

Vitvaror från IKEA dras med dåligt rykte

IKEA har under vissa år haft problem med sina vitvaror och även om de kvalitetsmässigt återhämtat sig, dras de fortfarande med ett dåligt rykte. Jag tror att valet av vitvaror påverkar försäljningsvärdet av en bostad och övriga vitvaror i köket kommer nästan uteslutande från Bosch. Likväl blev kökets häll från IKEA då recensionerna jag läste då var lovande. 

Det du faktiskt vill veta om IKEA OTROLIG induktionshäll

Enkel att installera men en kabel saknas

Vi köpte IKEA OTROLIG induktionshäll under en total köksrenovering med tajt tidsplan. Installationen av hällen flöt på smärtfritt (nästan allt strular annars när man renoverar), det enda som bör anmärkas på är att det inte medföljer någon strömkabel till hällen. Hällen ska monteras med fast installation, dvs inte med en stickkontakt. Vi hade en elektriker som hjälpte oss med inkopplingen och köpte rätt kabel, men vi var tvungen att fota kopplingsschema etc för att elektrikern skulle shoppa rätt kabel. Förstår ärligt talat inte varför inte kabeln följer med i köpet, hade underlättat. 

Bästa funktionen med IKEA OTROLIG

IKEA OTROLIG  är väldigt lättanvänd. Touchpanelen kräver bara ett lätt tryck med fingret för att agera och symbolerna är tydligt märkta. Det absolut bästa med spisen är att den har en individuell timer för alla plattor. Det vill säga, på ett enkelt sätt kan jag sätta olika koktider på samtliga plattor och de stänger därefter automatiskt av sig själva. Väldigt praktiskt när man t.ex. kokar potatis på en platta och har en gryta puttrandes på en annan. Jag hade önskat att det gick att ställa in ett schema – typ kör plattan på värmeläge 9 i 10 minuter, därefter sänk till värme 5 i 7 minuter. Men det är tyvärr bara önsketänk och kanske för mycket begärt för en budgethäll. Timern är ändå det jag gillar bäst med hällen, i kombination med att den fungerar mycket bra på lägre temperaturer. Perfekt för att hålla maten varm till det är dags att äta. 

Induktionshällen får snabbt upp värmen, men jag upplever värmezonerna som ganska små. IKEA OTROLIG fungerar kanon i ett hushåll som lagar runt 4 portioner åt gången, men sysslar man med storkok är den inte optimal. Vi har en stor 5-litersgryta som vi dagligen kokar flaskor i och det fungerar som förväntat (dvs värms upp väldigt snabbt) på den största plattan, men på övriga zoner tar det lång tid. Och här är det dags att nämna den största besvikelsen med induktionshällen.

Så fungerar flexzonen på IKEA OTROLIG egentligen

En av anledningarna att vi valde IKEA OTROLIG induktionshäll var flexzonen. Hela vänstra halvan av spisen ser ut att vara en flexibel värmezon där man ska kunna placera grytan lite varstans. Det här verkar ju kanon för att kunna använda en stor stekpanna eller göra ett riktigt storkok i en 10-litersgryta. Tyvärr får man här vad man betalar för. 

Den stora flexzonen är egentligen bara två runda värmezoner som på touchpanelen går att synkronisera, dvs när du sänker värmen på ena plattan hakar den andra på per automatik. Men det är fortfarande två värmezoner med ett glapp emellan. Ställer man en rund stor gryta precis exakt i mitten kan man ha turen att träffa bägge induktionsplattorna, men oftast får bara den ena av plattorna kontakt med grytan. De fåtal gånger vi lyckas få kontakt med bägge zonerna är det fortfarande två trianglar i ytterkant som inte blir varma och minsta rörelse av stekpannan så förloras kontakten med en av plattorna. 

Kombinationen av en känslig touchpanel och ett översvämningsskydd

Översvämningsskyddet hos IKEA OTROLIG är en funktion som gör att plattan stänger av sig om det kokar över. Det är kanske bra, men den är väldigt lättutlöst och gör så att hela spisen stängs av när potatisen kokar över lite grann, vilket pajar matlagningen på de andra plattorna du använder samtidigt. 

Överlag är hela hällen väldigt känslig, om det stänker något på touchpanelen kan spisen själv ändra värme från t.ex. 2 till 9. Att temperaturen plötsligt ökar till max är såklart irriterande för att den maten du håller på med kanske förstörs, men framförallt känns det väldigt farligt. Vems spishäll är jämt fri från fettstänk? Det har inte hänt att spisen gått igång av sig själv, hällen har alltid varit påslagen när värmeregleringen blivit självgående, men likväl känns det som en rejäl säkerhetsbrist. Induktionshällen har förvisso ett barnlås, så vi borde kanske ha som vana att alltid slå på det när vi inte använder spisen. 

Vidare är det omöjligt att kontrollera spishällen om du är blöt om fingrarna. Scenario; någonting håller på att koka upp, samtidigt står du och sköljer grönsaker. Någonting kokar plötsligt, du behöver sänka värmen, händerna är blöta -> ingenting händer. Medan du torkar händerna stormkokar någonting och kokar över. Översvämningsskyddet kickar in och hela spisen stängs av. Du får avbryta allt för att torka rent spisen, samtidigt som kontrollpanelen piper och blinkar eftersom du inte kunnat sätta på barnlåset eftersom du åter är blöt om händerna. 

Ska du köpa IKEA OTROLIG induktionshäll?

Som i andra sammanhang så får vad man betalar för. IKEA OTROLIG är ändå den näst dyraste hällen i deras sortiment så jag hade förväntat mig mer.  Den känns egentligen ganska kvalitativ, men de marknadsför funktioner som mest är ett önsketänkande (flexzonen). Hade mer tid funnits för research vid köpet av induktionshäll hade jag hellre lagt ett par tusenlappar extra och fått en riktigt bra häll.  

Slutgiltig betyg: 3/5
3/5

Specifikationer

Modell: IKEA OTROLIG induktionshäll 

Mått (BxDxH): 580 x 510 x 56 mm  

Funktioner: Timer, Booster, Barnlås, Automatisk avstängning, flexibel värmezon, 

Pris: 4 495 kr (april 2020)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *