Test: iRobot Roomba 976 – kraftfull men semi-intelligent robotdammsugare

Recension av iRobot Roomba 976 robotdammsugare

3/5
  • Bra sugkraft
  • Städar rent längs kanter
  • Låg höjd
  • Högljudd
  • Går ej sätta förbudsområden
  • Liten dammbehållare

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i en villa, 50 m2
Familj: 2 döttrar födda -18 & -19

Roomba 976 är en robotdammsugare för en rimlig peng

iRobot är ett populärt märke bland robotdammsugare som står sig bra både bland expertrecensenter och hobbytyckare. Vill man ha en av deras storsäljare Roomba i7 eller Roomba S9+ får man dock hosta upp 10-15′ riksdaler. Men, för oss som kan tänka oss roligare sätt att spendera pengar på, har Roomba nu släppt en robotdammsugare för en rimligare peng. Så, frågan är hur pass mycket av sin teknik de pressat in i Roomba 976? Klarar den av utmaningen att vara huvuddammsugare i ett konstant skitigt småbarnshem?

Robotdammsugaren står för hälften av renheten

Alla som ägt en robotdammsugare vet att wow-faktorn av renhet till femtio procent är orsakat av att hela hemmet måste röjas innan roboten får gå lös. Små strumpor, leksaker, nedhängande sladdar, leksaker, skosnören, leksaker, filtar som hänger ner lite trendigt från soffan osv – allt måste plockas undan före dammsugningen. Så om det ändå krävs massa förberedelser för att starta dammsugaren, sparar man då egentligen någon tid?

Det du faktiskt vill veta om iRobot Roomba 976

En robotdammsugare som är lättinstallerad

Installationen av Roomba 976 gick smidigt, en nedladdning av appen iRobot HOME och sen var det bara att följa (de enkla) instruktionerna . Varning dock om du kör på 2.4/5Ghz nätverk så blir det en omständigare installation, men ska fortfarande fungera (länk support)

I appen finns ockå instruktioner med bilder och videos som visar exakt hur du ska göra när det dyker upp problem – allt från första tömningen av dammbehållaren till första gången ett skosnöre fastnat i rullborstarna. Väldigt pedagogiskt och intuitivt. 

Överlag är Roomba 976 en smidig om än lite högljudd hjälpreda. Det går inte att kolla på tv i samma rum den städar, å andra sidan är det lätt att starta dammsugaren när du inte är hemma genom schemaläggning i appen. Den har stöd för det smarta hemmet och det är enkelt att lägga till den i google home för röststyrning. Det går alltså utmärkt att ligga i soffan och säga ”Hej Google, starta dammsugaren”. 

Successivt så har luften i vår lägenhet blivit fräschare efter Roomba 976 inträde. Damsugaren jobbar alltid extra över mattorna (korthåriga) och efter en månads användning så är det en märkbar skillnad. Robotdammsugaren är helt klart betydligt mer envis än mig gällande att få bort det finfördelade dammet i mattorna.

 

Robotdammsugaren kommer åt nästan överallt

För att återgå till frågan – är det tidsbesparande med en robotdammsugare? Ja, Roomba 976 kommer att ge ett renare hem och det kommer att spara tid jämfört med en traditionell sladdkopplad dammsugare. Jämfört med en sladdlös dammsugare är matchen dock betydligt jämnare. 

Roomba 976 är drygt en skollinjal i diameter (35 cm) och cirkulär. Det innebär att den klarar att köra mellan stolsbenen på EN stol, men att komma mellan plockepinnet från ett bord + fyra stolar är fysiskt omöjligt. Alltså behöver stolarna lyftas upp på från golvet innan städning. Har du dessutom en stor korg/låda som rymmer allt som inte borde ligga på golvet, kan förberedelserna inför dammsugningen gå relativt snabbt. 

Den runda formen hos Roomba 976 gör såklart att hörnen förblir ostädade. Men, roomban lyckas ändå suga upp mer skräp än vad den borde nå, så sugkraften kompenserar bra för formen. 

Robotdammsugaren är låg och med sina 9.1 cm i höjd kommer den åt under skohyllan, sängen och till och med under en utfälld diskmaskinslucka. Väldigt skönt för oss i ryggskottsåldern.  Nackdelen med att den kommer åt sånt som jag tycker är lite obekvämt att nå är att den hittar presenter som den sen släpar med sig genom halva lägenheten innan den påkallar uppmärksamhet. Se förklarande bilder nedan.

Roomba 976 är förtjust i skosnören
Roomban städade ändå imponerande 10m2 med en gympadoja i släptåg innan den stannade.
Barnstrumpa i robotdammsugare
Tvättmaskinen har numera en konkurrent i strumpätande.

Så mycket underhåll behöver Roomba 976

En städning av vårt hem på 50 m2 tar cirka 35 minuter och robotdammsugaren städar i snitt 25 m2 (tänk på att ytor försvinner för garderober, köksskåp, soffor, sängar etc). Batteriet har alltid räckt, även när roboten stått still en timme eller två pga den fastnat. Den arbetar systematiskt och det finns möjlighet att anpassa städmönstret i appen.

 

 

Dammbehållaren är liten och vi behöver tömma den efter varje städning (städning 3-4 gånger/vecka). Dammbehållaren är enkel att ta loss och skaka ur, likaså gäller dammfiltret. Dessvärre går inte filtret att tvätta och efter en månads användning varnar dammsugaren frekvent att dammbehållaren behöver tömmas eller att sensorerna behöver rengöras. Jag misstänker därmed att filtret behövs bytas efter ungefär en månad för bästa funktion och ett nytt filter kostar drygt 100 kronor: 3-pack HEPA-filter(Reklamlänk). Tillverkaren själv rekommenderar filterbyte varannan månad, så vi har väl ett extra smutsigt hem då kanske. Vidare rekommenderas det att borstarna ska bytas minst årligen, så man får nog kallt räkna med några hundralappar om året i underhåll. 

Varför Roomba 976 är billigare än andra modeller

Så hittills i recensionen är det inget som gör Roomba 976 till en dålig robotdammsugare, tvärtom presterar den ganska likvärdigt med dammsugare som är dubbelt så dyra. 

Varför får den då inte mer än 3/5 i betyg? Jo; den saknar möjlighet till förbudsområden. Det går alltså inte på något sätt begränsa Roombas framfart till enskilda rum eller skapa no-go-zones. 

Det här blir ett problem i ett hem som vårat med öppen planlösning. Tillexempel brukar dammsugaren ofta fastna på torkställningens ben. För oss som är trångbodda med två småbarn är det mer regel än undantag att torkställningen är framme, alltså hade det varit skönt att dra en spärrlinje i appen. Men det går inte. Det här har gjort att jag flertalet gånger dragit igång en städning när jag lämnat hemmet, för att sedan få ett medelande i appen ”Roomban har fastnat”. Vidare hade det varit skönt att be roboten städa enbart köket ett par gånger om dagen, men det går inte heller. Allt eller inget är Roomba 976s motto.

Oflexibiliteten drar ner betyget

Överlag är Roomba 976 en bra dammsugare som presterar likvärdigt med dammsugare i de dyrare segmenten. Men, då den helt saknar flexibilitet gällande var i hemmet den ska städa passar den inte in i vårt halvröriga hem. 

Det är så mycket som måste plockas undan för att vi ska starta dammsugaren och effekten blir att vi skjuter på att dammsuga. Eller använder vår sladdlösa dammsugare.

Med möjlighet till begränsningslinjer och rumsindelning hade betyget varit högre, men konkurrensen kring robotdammsugare är stenhård och det går att få mer för pengarna i detta prissegment.

Omdöme: 3/5
3/5

Specifikationer

Modell:  iRobot Roomba 976

Utgivningsår:  2020

Dammbehållare: 0.55 liter

Ljudnivå: 56 dB

Batteritid: 75 min

Funktioner: Röststyrning (via Google home), schemaläggning och start på distans (via tillhörande app iRobot Home), automatisk laddning.

Mått: 35 x 35 x 9.1 cm (BxHxD)

Pris: 5 490 kr (nov 2020)

 

Vad säger andra?

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *