Test: Menuett vinkyl – håller varken temperaturen eller låg ljudnivå

Recension av Menuett 60 l vinkyl

1/5
  • Lågt pris
  • Två olika kylzoner
  • Belyst
  • Dammar igen hela tiden
  • Låter mycket
  • Bubbelflaskor får ej plats

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i villa, 50 m2
Familj: Två döttrar födda -18 & -19

Om något verkar för bra för att vara sant

Menuetts stora vinkyl har plats för hela 21 flaskor, har två olika belysta kylzoner och tar trots sin stora volym på 60 liter förvånadsvärd liten plats. Den kommer dessutom till ett väldigt nätt pris. Konstpaus. Om något verkar för bra för att vara sant så är det oftast det. 

Man blir sugen på vin när man är gravid

Under min första graviditet blev jag under tredje trimestern sjukt sugen på bubbel! Pk-eliten kan hålla era hästar, självklart drack jag ingenting och jag är överlag inte en person som dricker särskilt mycket. Jag tycker ändå att ett glas bubbel kan skapa lite vardagslyx och det är trevligt med ett glas rött med vännerna en fredagskväll. Helylles spelandes sällskapsspel. 

Så här någonstans mellan foglossningen från helvetet och ett dussin sura uppstötningar i timmen började jag drömma om en vinkyl. Jag hittade Menuetts vinkyl och det växte till en fixidée. Jag frångick alla mina vanliga principer om att kolla recensioner, läsa produktspecifikation, jämföra osv. Eller snarare, jag gjorde allt detta, men ignorerade de dåliga resultaten då vinkylen hade perfekta mått för att gå in mellan två skåp i vårt dåvarande kök. 

Det du faktiskt vill veta om Menuett 60 l vinkyl

Vinkylen som låter som en flygplan

Sagt och gjort, när vår förstfödda var runt två månader blev vi då äntligen med vinkyl. Besvikelsen började direkt vid första inkoppling. Menuett vinkyl är ingen inbyggnadsvinkyl och kräver utrymme både bak och på sidor för luftintag till fläktarna. Så innan jag tryckte in den mellan två skåp provade jag att bara koppla upp den mitt i vardagsrummet för att provköra med god marginal till väggarna. Vips skapades känslan av att befinna sig i en flyghangar. Vinkylens fläktar låter jättemycket. När den väl nått måltemperaturen sänks ljudnivån betydligt, men det låter fortfarande irriterande mycket. 

Hade vinkylen fungerat felfritt hade jag kanske kunnat lära mig att leva med ljudet, men ni har nog redan anat att den inte håller måttet. Vi städar väl lika ofta som någon annan, men det är otroligt hur mycket damm som fastnar på baksidan av vinkylen. Ungefär en gång i veckan förvandlas vardagsrummet åter till en flyghangar och temperaturen i kylen ökar. Då vet vi att det är dags att borsta av filtret på baksidan igen. På det viset kan vi hanka oss fram några månader, men tillslut orkar Menuett vinkyl inte hålla temperaturen alls. Då behöver vi montera bort hela baksidan för att få bort dammet som samlats kring kretskort och fläktar.

Det är inte bara temperaturregleringen som är dålig

Det lilla övre kylfacket rymmer 6 flaskor och kan ställas in på 7 – 18°C, medan det nedre facket rymmer 15 flaskor med ett temperaturintervall om 10 – 18°C. Det är en okej specifikation, även om jag föredragit att ha möjlighet till kallare zon i det stora facket då jag i normalfallet har fler bubbelflaskor än rödtjut. Men här kommer då det tråkiga för oss som gillar bubbla; bubbelflaskor går bara in med visst våld och lätt avskavd ettiket som följd. Onödigt tajt med andra ord. 

Menuett vinkyl kan passa i ett rum i källaren

Den här vinkylen gör sig inte i ett rum som används dagligen, den låter för mycket och drar till sig för mycket damm. Jag kan kanske se att den skulle passa i ett allrum som används mer sällan. Ett rum som inte blir så dammigt och där det inte gör så mycket att en fläkt surrar för jämnan. 

Graviditet och amning skapar en coctail av hormoner som kroppen inte är van vid. Jag försöker skylla på det istället för att erkänna att det här bara var ett korkat köp. Hade vi bott större hade jag behållt den och flyttat den till ett mer avskilt rum, men i nuläget blir det här en blocketvara inom kort. 

Slutgiltig betyg: 1/5
1/5

Specifikationer

Modell: Menuett 60 l vinkyl 960-301

Mått (HxBxD): 820 x 340 x 520 mm

Kapacitet: 21 st flaskor

Kylzoner: 2 st med temperaturintervall 7-18°C, resp 10-18°C

Pris: 2 199 kr (april 2020). Verkar utgått från sortimentet.

 

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *