Test: OBH NORDICA Air Force 460 All-in-one Skaftdammsugare – bra sugkraft, klumpig att köra

Recension av OBH NORDICA AIR FORCE 460 ALL-IN-ONE SKAFTDAMMSUGARE

3/5
  • Bra sugkraft 

  • Lätt att städa lister 

  • LED-belysning visar vägen till dammet 

  • Tung och svårmanövrerad
  • Högljudd
  • Ser ut som ett verktyg

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i en villa, 50 m2
Familj: 2 döttrar födda -18 & -19 

OBH Nordicas skaftdammsugare klarar att städa hela hemmet

Air Force All-in-one 460 är en av OBH Nordicas flexibla skaftdammsugare. Den levereras med exakt alla tillbehör du någonsin kan behöva och har en kraftig motor assisterad av rullborste i golvmunstycket.  Batteriet räcker i 30 minuter och laddningstiden är 3 timmar.

Vi städar bara med skaftdammsugare hemma

Sedan ett halvår tillbaka har vi bara städat med vår skaftdammsugare från Roidmi för dammsugning av våra 50 kvadrat. Teknologin har utvecklats så långt att en skaftdammsugaren helt ska kunna ersätta den traditionella klumpiga sladdkopplade dammsugaren. För och nackdelar finns med bägge alternativen, en sladdlös dammsugare kan (än sålänge) inte komma upp i samma sugstyrka som en sladdkopplad, men är å andra sidan ofta assisterad av en rullborste i golvmunstycket. Framförallt är en sladdlös dammugare enormt mycket enklare att använda än en traditionell, dvs den används mer ofta och hemmet blir i slutändan renare.

Det du faktiskt vill veta om OBH Nordica Air Force All in one 460 skaftdammsugare

Sugkraften hos OBH sladdlösa dammsugare är imponerande

Sugkraften är det jag är mest imponerad av. I grundläget fångar den upp det mesta och turboeffekten tar resten. Det här gäller för mindre skräp, tex sand, utspillt socker och torkat ris. Vad gäller lite större skräp – makaroner och uppåt – har All Force All in one 460 tyvärr en tendens att skjuta matrester framför sig. Tricket är då att lyfta dammsugaren och placera skräpet precis vid sugintaget. Haken är att man sällan har den precisionen och då istället träffar skräpet med rullborsten, vilken i lyft läge ger skräpet en rejäl känga så det flyger bort cirka en halvmeter från dammsugaren. Det sagt så är städresultatet ändå imponerande för allt i lägenheten förutom just under matbordet. 

Den imponerande sugkraften kommer till priset av att OBH 460 skaftdammsugare är högljudd. Motorn låter relativt högt, men rullborsten mot mitt hårda laminatgolv låter snäppet högre. Det är inga monsterljud vi pratar om (85dB), men jag dammsuger inte med den under ungarnas vila.

OBH 460 skaftdammsugare är relativt svårmanövrerad

Air Force All in One 460 skaftdammsugare är relativt svårmanövrerad. Motorenhetens viktfördelning gör att den känns tung och man blir trött i armen efter 5 minuters dammsugning. Själva skaftet med golvmunstycket går bara att vinkla i sidled cirka 30 grader, vilket är ett problem kring till exempel bordsben. Här måste ändå tilläggas att det fortfarande är betydligt smidigare att dammsuga med en skaftdammsugare än med en sladdkopplad traditionell dammsugare. 

Att LED-ljuset jämt lyser i framkant under drift är kanon, det blir enklare att se dammet även i dagsljus. Jag har provat andra sladdlösa dammsugare där ljuset aktiveras enbart i mörker, men det här fungerar mycket bättre. 

Batteritiden är bara 30 minuter och tar sedan 3 timmar att ladda upp igen. Jag trodde att det skulle vara ett problem, men har insett att våra 50 kvadrat aldrig tar längre än 10 minuter att städa, lister inkluderat. Däremot saknar jag batteriindikator både för drifttid och vid laddning.

En sladdlös dammsugare med finurlig konstruktion för tillbehör

En stor fördel med OBH 460 sladdlösa dammsugare är att den har borstmunstycken placerat mellan motorn och förlängningsskaftet (se bild högre upp i recensionen). Den konstruktion är helt perfekt, för du dammsuger golven, ser en skitig list och drar snabbt av skaftet/golvmunstycket för att kunna dra listen, för att sen klicka på skaftet igen och fortsätta din resa genom det skitiga hemmet. 

Förrutom förlängningsskaft, golvmunstyck och två borstar däremellan, medföljer 8 st tillbehör med OBH Air Force All in one skaftdammsugare. Det ganska fula väggmunstycket har plats för två extra tillbehör, resten får du försöka hitta förvaring till någon annanstans. Det medföljer heller ingen instruktionsbok, så exakt vad alla tillbehör kan användas till antar jag att man upptäcker längs med vägen. 

Underhåll och rengöring av skaftdammsugaren från OBH Nordica

Dammuppsamlaren till OBH 460 skaftdammsugare rymmer 0.65 liter, men det är en sanning med modifikation då max-strecket endast rymmer 0.3 liter. Vid tömning behöver man även ta ut filter, vilket är ok eftersom de ändå bör rengöras rätt ofta. Plus för att alla delar i dammuppsamlaren, inklusive filter, går att rengöra under rinnande vatten. 

Då vi dagligen dammsuger ungefär två barnportioner med mat har det tyvärr har det blivit en unken dammsugarlukt efter bara en månads användning. Nej, vi har inte tömt filtret efter varje dammsugning. Lukten verkar tack och lov försvinna efter vattenrengöring av alla filterdelar.

Estetiken kanske en flirt till medelålders män

Det estetiska tilltalar mig inte alls och jag har flertalet gånger refererat  OBH 460 skaftdammsugare som ”Bosch-dammsugaren”. Den mörkgröna färgen tillsammans med ett ganska rufft yttre ger väl association till ett verktyg snarare än en dammsugare. 

Om jag ska sia om skaftdammsugarens långsiktiga kvalitét så varierar det. Motorenheten är rejäl och stabil, men klickfästena mellan delarna är plastiga och känns fragila. Fästet för väggmontering är även det stort och otympligt. Fördelen med fästet är dock att dammsugaren kan hängas fritt i väggfästet utan samtidigt stöd mot golvet. 

OBH Skaftdammsugare passar som komplement till annan dammsugare

Trots sina nackdelar är jag nöjd med OBH Air Force All-in-One 460 skaftdammsugare. Att sugkraften är så pass bra väger upp de flesta nackdelarna. Funktionerna ska också sättas i relation till priset, där du får väldigt mycket dammsugare för pengarna. Hade jag haft en robotdammsugare som dammsög merparten av hemmet hade denna varit perfekt. Men för att använda som huvudsaklig dammsugare för hela hemmet är den för tung och svårmanövrerad. Med andra ord en dammsugare som är perfekt som komplement till en annan dammsugare, alternativt att använda vid fritidsboende eller liknande.

Omdöme: 3/5
3/5

Specifikationer

Modell: OBH Nordica Air Force All in one 460 skaftdammsugare

Tillbehör: 8 stycken, rullborste på golvmunstycke samt ett mindre munstycke för soffor och dyl. 

Drifttid/laddning: 30 min/3 timmar. Trådlös laddning via väggfäste (medföljer).

Pris: 2 969 kr (Juli 2020)

Vad säger andra?

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *