Test: Panasonic RZ-S500W True Wireless earbuds – otrolig ljuddämpning

Recension av Panasonic RZ-S500W True Wireless

2.5/5
  • Utmärkt brusreducering
  • Lyxig design
  • Bra batteritid
  • Vandrar ut ur örat
  • Känsliga touchpaneler
  • Dåligt ljud vid telefonsamtal

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i en villa, 50 m2
Familj: 2 döttrar födda -18 & -19

Panasonic kastar sig in i matchen med trådlösa hörlurar

Panasonic RZ-S500 True Wireless är Panasonics försök till att konkurera med Airpods Pro, men till nära hälften av kostnaden. Gällande brusreduceringen så kammar RZ-S500 helt klart hem storvinsten, men det finns mer att önska av ett par trådlösa hörlurar.

Det du faktiskt vill veta om Panasonic RZ-S500 trådlösa hörlurar

True wireless hörlurar - vad betyder det egentligen?

True wireless betyder inte mer än att de är helt trådlösa. De kopplar upp mot sändande enhet och mot varandra helt utan sladdar. Dvs exakt vad man förväntar sig av ett par trådlösa hörlurar. Man kan jämföra med ett par trådlösa hörlurar som sätts ovanpå eller runt örat, där de då per definition har trådar mellan hörlurarna, alltså delen som sitter uppe på huvudet. Men i mina öron är det här med true wireless bara ett försök att få någonting att låta snajdigare än vad det är. Det är ett par trådlösa hörlurar helt enkelt. 

Panasonics hörlurar ger imponerande ljud men trillar ur örat

Om du lyckas få hörlurarna perfekt inroterade på plats så är ljudet riktigt tillfredsställande. Jag gillar bas och det går enkelt att ställa in ljudet i tillhörande app (Panasonic Audio Connect) om man inte gillar grundinställningen. De är mycket teknik intryck i en liten hörlur och viktfördelningen ligger lite ofördelaktigt uppåt/utåt från hörselgången.

Till skillnad från många andra in-ear-hörlurar jag provat så är Panasonics trådlösa hörlurar sköna även efter en timmes användning. Det följer med ”pluppstorlekar” (delen som trycks in i örat och göttas till med lite öronvax) i XS-XL. Men trots alla olika storlekar lyckas jag inte få hörlurarna att stanna på plats. Sakteliga vandrar de ut ur hörselgången, inte såpass att de trillar ur helt, men tillräckligt för att ljudet ska bli lågt och väldigt diskant. Det går i princip inte att använda hörlurarna under rörelse såtillvida att jag inte skrider fram. 

 

Panasonic true wireless RZ-S500 har fantastisk brusreducering

Brusreduceringen = ANC (Active Noice Canceling) är däremot kanonbra! Den tar bort ljudet från dammsugaren, mullret när du kör bil och det irriterande höga ljudet från gamla tunnelbanor. Samtidigt bevaras ljuden av en ambulans som kommer upp bakom dig, eller samtalsljud. Detta är på gott och ont. Vill man som jag sålla bort det eviga mantrat i huset ”Mamma..Maaammma…MAAAMMMMAAA!!” så funkar det sisådär. Jag tycker inte heller att det dämpar ljudet tillräckligt om jag sitter i lokaler där många pratar samtidigt – tex utanför en föreläsningssal. På café dämpas det något bättre.  Och ljudet från kastade leksaker i golvet dämpas ändå tillräckligt för att nästan kunna hålla fokus på arbetet. 

Hela utsidan av RZ-S500 är en enda stor touchknapp

Bägge lurarna har stora touchpaneler på utsidan. Bra för det är aldrig svårt att komma åt dem när man vill. Dåligt då man hela tiden måste korrigera läget på hörlurarna och då givetvis kommer åt touchknapparna – med resultatet att man lägger på telefonen mitt under samtalet eller pausar låten. 

Det går snabbt att lära sig vilken sida man ska trycka på för att ändra volymen eller byta låt. Tyvärr finns det ingen snabbväg om du vill höja volymen mer än ett snäpp – klicka två gånger – paus – klicka två gånger – paus – klicka två gånger – paus, osv. Det blir ett himla blippande fram och tillbaka och det är svårt att till exempel snabbt sänka för att lyssna in på ett samtal. 

Ljud under telefonsamtal är tillfreds för mig, men för mottagaren låter det bättre om jag skippar hörlurarna helt och hållet.

Ska du köpa Panasonic RZ-S500?

Estetiskt, prismässigt och enligt specifikationen så är Panasonic RZ-S500 True Wireless Earbuds ett kap. Men den dåliga passformen, sviktande ljud under samtal och ofrivilliga tryck på touchpanelerna gör att dessa hörlurar inte går hem hos mig. Mer objektiva recensenter skulle inte dra ner betyget så mycket på grund av passformen, vi är såklart alla olika skapta. Men jag tror ändå att den dåliga viktfördelningen gör att det här kan bli ett problem för fler än mig.  

Omdöme: 2.5/5
2.5/5

Specifikationer

Modell: Panasonic RZ-S500W True Wireless Earbuds

Utgivningsår: 2020

Anslutning: Bluetooth 5.0

Batteritid: 6 h (20 h tillsammans med laddningsfodral)

Övrigt: Stänktåliga (IPX4-klassning)

Pris: 1 700 kr (okt 2020)

 

Vad säger andra?

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *