Test: Roidmi X20 skaftdammsugare – elegant och effektiv

Recension av Xiaomi Roidmi X20 skaftdammsugare

3/5
  • Ditt hem blir rent
  • Så snygg att den kan stå framme överallt
  • Många tillbehör
  • Ej självstående
  • Filtret behövs rengöras ofta
  • Moppfunktionen ur funktion

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i en villa, 50 m2
Familj: Två döttrar födda -18 & -19

Xiaomi höjer standarden bland sladdlösa dammsugare

Roidmi X20 skaftdammsugare är Xiaomis nya flaggskeppsmodell bland bärbara dammsugare. Det här är uppföljaren till den populära F8 och jämförelsevis har X20 förbättrad sugkraft och batteritid, men framförallt har skaftdammsugaren fått en moppningsfunktion! 

Som testpilot till The insiders har jag under några månader testat Roidmi X20. Sedan den sladdlösa dammsugaren kom in till hushållet har vi inte använt den gamla dammsugaren en enda gång.

Därför behöver vi en handdammsugare

Vi är ju en barnfamilj med 2 barn under 2 år. Efter varje måltid ser det ut som ett slagfält här hemma och det finns förmodligen mer sand i vår lägenhet än vad det finns kvar i förskolans sandlåda. Vi bor även trångt och måste minimera antalet föremål både för framkomlighet och för att det inte ska se för stökigt ut.

Att rota fram dammsugaren ur sin vrå, koppla ihop monstret och sen lyckas dammsuga utan att minst en blomkruka går i kras ger nästan garanterat dåligt humör hos hela familjen. 

Samtidigt har vi genialiskt nog vita golv i hela lägenheten vilket är en exemplarisk lösning om du vill framhäva dammråttor. 

Det du faktiskt vill veta om Roidmi X20 skaftdammsugare

Därför är vårt hem renare än någonsin

Jag börjar med det viktigaste: Det blir rent. Anledningen är inte att Roidmi X20 är den mest effektiva dammsugaren jag någonsin ägt. Däremot är det den snyggaste jag ägt, vilket gör att den får stå framme och kräver minimal insats för att användas.

Skaftdammsugaren har tre effektlägen som är enkla att skifta mellan. Vid högsta effekt låter den rejält, men den sugkraften behövs för att få upp matrester kring bordsbenen. 

Även lägsta läget fungerar att köra i, till exempel när barnen sover och man är ute efter en tyst dammsugare, här får man dock köra ganska långsamt för att skräpet ska fångas upp.

För oss som bor på 50 kvadrat går det att köra en fullständig städning av golv på högsta effekt på en laddning. På grund av ljudnivån använder jag dock mest mellanläget, vilket funkar utmärkt i de flesta fall.  

Golvlister blir ett extrarbete med Roidmi X20 skaftdammsugare

Det är lite meckigt att lära sig dammsuga med Roidmi X20. Den har nästan ingen sugkraft runt om själva munstycket, utan du behöver bokstavligen köra över smutsen för att få upp den. Det innebär att om du kör rakt mot en golvlist (bilden ovan), fångar handdammsugaren inte upp skräpet intill golvlisten. Du får då vinkla om munstycket med kortsidan mot väggen, vilket fungerar bra när du lärt dig det, men ger ett extra moment i dammsugningen.

Vad klarar Roidmi skaftdammsugare av då? 

– Det mesta under 1 cm (ris, pasta, mackor, torkad ost, ärtor, krossat porslin, sand, tvättmedel, havregryn). Damm, såklart. 

Vad har den bärbara dammsugaren svårt för? 

– Föremål över ca 1 cm (stenar i hallen, potatisklyftor, blomblad). Färskt jasminris (basmati går bra). Möblerade hörn där det är svårt att komma in med kortsidan mot skräpet.

Därför ska du inte slänga din vanliga skurmopp

Jag har länge funderat på att köpa föregångaren Roidmi F8. När sen X20 kom, med moppningsfunktion blev jag taggad, låter ju som drömmen att dammsuga och svabba golven i ett svep. Jag säger det redan nu – släng inte din vanliga skurmopp.  

Själva “moppen” är en liten tank med magnetfäste som smidigt fästs till huvudmunstycket. Det räcker med att sätta tån mot moppen och lyfta handdammsugaren för att koppla isär delarna. Detta innebär att det går att dammsuga/moppa alla golv i ett svep. När du kommer till en matta petar du bara bort moppen, dammsuger mattan och sen “klick” – på med moppen igen. Verkar ju toksmidigt, men det fungerar tyvärr inte för att:

  1. Du får enligt manualen bara ha i vatten i moppen – inga rengöringsmedel. Halva grejen med att moppa är enligt mig att det luktar rent, då tror stenåldershjärnan att det är rent.
  2. Det är tungt att dammsuga med moppen. Det rinner för lite vatten vilket ger väldigt stor friktion mot golvet vilket gör att det blir fysiskt tungt. Att det kommer för lite vatten gör dessutom att golven knappt blir svabbade.
  3. Den här gäller mitt exemplar. Magneten som är fäst med lim mot moppdelen lossnade efter andra användningen. Går troligast enkelt att limma dit igen, men känns billigt att produkten gick sönder så tidigt.

En bärbar dammsugare som skickar med alla tillbehör du behöver

Resten av tillbehören är bra. Klickfästena för att byta tillbehör känns stabila i konstruktionen, utan att det krävs någon större fysisk kraft för att byta. Ett av dem är en rullborste i miniformat, funkar kanon för att få bort popcornsaltet från soffan och dammet intill sparkskyddet till barnsängen. De andra tillbehören är smart konstruerande, dock saknar de rullborste och då märks det tydligt att sugkraften inte är lika stark som hos vår gamla traditionella dammsugare. Tycker högsta läget behövs för att få upp kryddspillet i skafferiet till exempel. 

Med min gamla sladdkopplade historia brukade jag dammsuga ett rum i taget och ta av munstycket för att snabbt dra golvlister innan jag fortsatte till nästa rum. Det är ett minus med Roidmi X20, det finns visserligen massvis med smarta tillbehör, men då måste du aktivt byta till dem. Jag får alltså först köra golven, sen hämta tillbehören och dra en vända till för lister etc. 

Jag saknar smart förvaring för tillbehören. Eftersom så mycket tanke lagts på designen i övrigt blev jag förvånad över att det inte följde med en förvaringslösning till tillbehören. Tips är att alla tillbehör går ner i IKEAS lilla papperslåda TJENA.

Roidmi X20 skaftdammsugare är elegant men inte självstående

En sladdlös dammsugare måste enligt mig vara lättillgänglig, det är det som är poängen. Roidmi X20 har vunnit sex internationella designerpriser och kan med lätthet stå mitt i vardagsrummet utan att den stör ögat. Den levereras med ett nätt magnetfäste som väggmonteras och via fästet laddas dammsugaren trådlöst.

Även om det är snyggt med motorn högst upp, blir det ett problem att skaftdammsugaren inte är självstående. Vi har en 2-åring som gärna vill hjälpa till och det känns riskabelt att ha dammsugaren fäst med magnetfästet mot väggen. I början fick den ligga under soffan men sedan ett par veckor kör vi lite vardagsedge och har tryckt in den i ett hörn bredvid en byrå.  

Det finns ett problem kopplat till dammtömning

Dammuppsamlaren behövs tömmas efter varje städning. Inte egentligen för att den blir full, men både innerfiltret och HEPA-filtret sätter snabbt igen annars. Roidmi X20 marknadsför sig som extremt allergivänlig och det stämmer nog när du dammsuger, luften känns ren och har inte en tillstymmelse av den klassiska småunkna “dammsugarlukten”. Men att man varje gång ska behöva borsta filtret från väldigt finfördelat damm känns sådär ur allergisynpunkt, även om man gör det ute. 

Efter ca 1 månads användning hade HEPA-filtret gjort sitt, vilket den tillhörande appen höll med om (appen tillför i övrigt inget särskilt mer än att det låter modernt). Det medföljde ett extra filter i orginalförpackningen, så första bytet är inga problem. Men, sen blir det problem. Reservdelar är inte bara en googling bort och i skrivandes stund vet jag inte hur jag ska hitta ett nytt filter (om jag inte vill beställa från Asien) och uppenbarligen räcker filtret bara en månad.  

Ska du köpa Xiaomi Roidmi X20 skaftdammsugare?

Rekomenderar jag då Roidmi X20 skaftdammsugare? Ja, men det beror på varför du köper den. Sugkraften är inte lika effektiv som en traditionell dammsugare, men den kräver betydligt mindre insats att ta fram. I början av året kostade den runt 5 000 kr vilket jag kan tycka det är värt om du verkligen är ute efter designen. Om det däremot mest är resultat i städning du är ute efter finns det många likvärdiga trådlösa dammsugare för ett par tusenlappar mindre. I skrivandes stund ligger den dock på ca 3 500 kr, vilket den alla gånger är värd. Du kan glömma att det är en bra kombo av dammsugare + mopp. Däremot finns andra parametrar värd att betala för; den är effektiv, den kommer med alla tillbehör du behöver och den är så snygg att du kan ha den ståendes i rummet du använder mest. Det vill säga den kan placeras lättillgänglig och det blir inte en ansträngning att städa.

Slutgiltig omdöme: 3/5
3/5

Specifikationer

Modell: Xiaomi Roidmi X20.

Utgivningsår: 2019.

Medföljande tillbehör:  Fäste för laddning & väggmontering, laddare,  2 olika rullborstar till huvudmunstycket, madrassborste, smalt hårt munstycke samt smalt böjbart munstycke; bägge med tillhörande borste, skurmopp med en extra trasa, ett extra HEPA-filter, borste för rengöring,  instruktionsbok (som är en väldigt dålig översättning). 

Pris: 3 500 kr (mars 2020).

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *