Nu är tiden att ta makten över dina inköp!

Årets fattigaste månad är passerad, januarirean är förbi och påskens lockelser är över. Kanske tillhör du gruppen som blivit varslad eller permiterad från arbetet på grund av coronakrisen. Oavsett din situation så är det nu du kan börja processen för att ta makten över dina inköp. Där det är du och inte en försäljare som bestämmer vad du ska handla. 

Det är sällan du som bestämmer vad du ska handla

För oftast är det inte du som bestämmer vad du ska handla. Har någon gång noterat att det under samma vecka dyker upp erbjudande på kaffe på både Ica Maxi, Coop och Hemköp? Det beror på att handlarna i sin tur fått ett bra erbjudande på sina inköpspriser och därmed kan sälja kaffet billigare till dig och mig.

När du gick in i mataffären hade du kanske inte en tanke på att köpa kaffe, eller åtminstone inte den sorten, men likväl kommer du ut ut butiken med 3 paket kaffe i påsarna och känner dig nöjd. Jag säger inte att det var ett dåligt köp, ofta finns det bra erbjudanden, men det var ursprungligen kaffeleverantören som hjälpte dig fatta köpbeslutet genom att erbjuda återförsäljaren pressade priser.
Exakt samma fenomen som med kaffet ser du i en färgaffär, en elektronikbutik eller en skokedja. Just nu är vi inne i en vilofas i handeln och det finns inte ett överflöd av lockpriser i butikerna. Det är nu du kan du ta makten över dina inköp!

Därför förlorar du på att handla på rea

Hur många gånger har du gjort ett reafynd som sedan bara blivit liggandes? Tänk efter. Den där tröjan som var så billig, men inte riktigt passade? Den där mixerstaven som gick sönder efter två veckor? Det där doftljuset som var nedsatt 70%, men nu bara samlar damm? 

Saken är den att det spelar ingen roll hur billigt något är, om det inte är något du behöver har du bara förlorat pengar och skrapat på miljön. 

Utnyttja nuvarande viloläget på marknaden där du inte bombarderas av reklam. Ta makten över dina inköp, vad behöver du egentligen?

Tips för att faktiskt fynda på rean

Att bli en smart konsument är inte svårare än att du behöver veta ditt behov innan du hittar utbudet. 

Sätt dig ner och tänk efter. Har du aldrig något att ta på dig? Börja med att inventera din garderob, byrå och förråd. Finns där verkligen inga byxor som passar? Oftast har vi kläder men vi ser dem inte för att vi har för många plagg. Då är det kanske dags att rensa hellre än att köpa nytt. 

Men finns där faktiskt inga byxor alls? Tänk då efter. Vilka byxor passar till andra kläder som du använder? Kanske är det en tajt byxa som passar stilmässigt, men använder du tajta byxor eller väljer du alltid en skönare byxa om det finns rena i garderoben? Lista ut vilken typ av byxa du skulle vilja köpa innan du börjar leta efter den i butikerna. 

Samma princip går att applicera på alla dina inköp. Älskar du att äta risotto men drar dig för att göra den för att det är så jobbigt att riva parmesan? Kanske behöver du då en matberedare? Eller räcker det med ett modernare rivjärn?

Börjar tv:n sjunga på sista versen, vad ska nästa tv användas till? Ska den vara anpassad för dina barns syn, främst användas till nyheterna, eller skapa känslan av en biosalong? Ska den vara stor, liten, passa på väggen eller till befintlig tv-bänk? Tänk efter före vad du faktiskt behöver. För när du väl står där i butiken framför ett fynd, den där premium-tv:n som nu är nedsatt med 40%, vem är du att kunna säga nej? Men om fynd-tv:n bara ska användas till nyheterna så är det en förlustaffär för dig då den har funktioner du aldrig kommer att använda. Alltså förlorar du i det fallet pengar på ditt köp och du har slösat på vår miljö i onödan. 

Var förberedd för snart börjar konkursutförsäljningarna

Ganska snart kommer många företag tvingas till konkursutförsäljningar i coronakrisens spår. Då vinner du på att vara förberedd.

Tänk efter före, vad behöver du ? När du identifierat behovet, leta efter utbudet. När du lärt dig utbudet, lär dig marknaden, vad är ett bra pris? 

Först när du vet vad du vill ha och till vilket pris, sitter du på makten över din konsumtion. 

Då står du rustad att möta både lockpriser och duktiga försäljare. Då har du skapat förutsättningar för att ta makten över dina inköp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *