Test: Google Nest Audio – Gör dig glad på morgonen

Recension av Google Nest Audio

4/5
Google Nest Audio med SONOS One i bakgrunden
  • Liten och diskret
  • Prisvärd
  • Mikrofonen fantastisk
  • Ljud efter storlek
  • Ej ljud från tv

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i en villa, 50 m2
Familj: 2 döttrar födda -18 & -19

Goolge Nest Audio är uppföljaren till Google Home

I mitten av oktober 2020 släpptes högtalaren Google Nest Audio, uppföljaren till Google Home. Google själva säger att ljudet i Nest Audio är 75% högre och att basen 50% mer kraftfull jämte sin föregångare.

Sonos eller Google Nest Audio?

Jag har varit på jakt efter ett nytt ljudsystem ett tag och vill såklart ha ett smart ljudsystem. Jag har tidigare använt ett Sonos-system, som ju har fint ljud, men bara ett fåtal modeller med inbyggda mikrofoner. Nest Audio är med sin överkomliga prislapp om dryga tusenlappen ett lockande alternativ. Samtidigt har ju Sonos nu också via samarbete med IKEA en högtalare för samma pris, dock utan inbyggd mikrofon.

Spoiler-alert: Nest Audio har subjektivt sämre ljud än Sonos. Men. Nest Audio är också betydligt billigare än Sonos original, har en mer kompakt och diskret design och framförallt så är det en smart högtalare.

Det du faktiskt vill veta om Google Nest Audio

Nest Audio är mer än en högtalare

Mitt omdöme om Google Nest Audio baseras på att den levererar två funktioner. Den första är såklart ljud – den andra är styrning av det smarta hemmet. 

Om det bara är funktionen bra ljud du är intresserad av föreslår jag att du släpper tanken på en Google-högtalare. Då kan du hitta bättre ljud för samma pengar (tex ovan nämnda IKEA SYMFONISK).  

Tycker du däremot att det låter mysigt att använda rösten för att släcka lampor, byta låt eller fråga vad klockan är så är Nest Audio en väldigt bra kompromiss. Du får inte det bästa ljudet, men du får ett bra ljud. Samtidigt får du den mest prisvärda smarta högtalaren på marknaden just nu. 

Google Nest Audio är en stilren högtalare helt klädd i tyg

Designen på Google Nest Audio är stilren, klädd i tyg helt runt om – smakfullt. 

Högtalaren levereras i färgerna krita och kol, vilket torde smälta in i de flesta skandinaviska hem. På amerikanska marknaden säljs högtalaren även i färgerna blått, grönt och sand, men jag har inte sett några indikationer på att dessa färger ska släppas på den svenska marknaden. 

Nätt är den också, ryms mer eller mindre i handen och är otroligt kompakt med sin vikt om 1.2 kg. 

Det finns tre touchknappar på ovansidan av högtalaren för volymreglering och pausknapp. Jag ställer mig tveksam till att den tygbeklädda högtalaren kommer att vara lika fräsch efter några månaders fipplande på touchknapparna. Å andra sidan fungerar röststyrningen extremt bra och antalet gånger jag faktiskt tryckt på högtalaren under en månads intensivt användande går att räkna på två händer.  

Basen hörs, men känns inte

Installationen av Google Nest Audio sköts mer eller mindre av sig själv. Har du redan Google Home konto så är det bara att klicka sig igenom installationen. 

G. Nest Audio är en liten högtalare, att jämföra med Sonos Play 3 och IKEA SYMFONISK som jag tidigare kört med är egentligen vanskligt. Jämföra äpplen med päron och allt det där. Men, likväl, ljudet är sämre i Nest Audio. 

Vid första provtryckning av ljudet var jag faktiskt besviken, allt lät platt. Men efter justering i home-appen blev ljudet tillfredsställande. Den kommer aldrig leverera den där tunga basen som vibrerar i kroppen, men du hör basen helt okej. 

Står du framför högtalaren på några meters avstånd låter det riktigt bra, men ljudet sprider sig dåligt i sidled. Det räcker med två steg åt sidan för att ljudet ska kännas platt. Fortfarande helt okej, det blir aldrig burkigt, men heller inte fylligt. Ett ljud som du varken tänker bu eller bä om, du svänger med i musiken under tiden du plockar in i diskmaskinen.

Om sanningen ska fram så poppar vi ändå mest Duran och Mollan, Mora-träsk och Bolibompa här hemma för tillfället, så jag kanske inte behöver ett sådär superavancerat ljudsystem just nu. 

Mikrofonen i Google Nest Audio har perfekt hörsel

Mikrofonen i googlehögtalaren är riktigt potent! Mina tidigare erfarenheter av att ge andra enheter ”Hej-google-kommandon” har nästan alltid inneburit höjd röst eller superartikulation. Det är inte fallet med Nest Audio – med sina tre mikrofoner har den har perfekt hörsel! Den snappar upp kommandon i normal samtalston på fem meters avstånd. Jag har också haft flertalet duosamtal, dvs samtal genom högtalarna till andra med google-högtalare. Samtalen har förts i samma röstläge som om samtalsparten suttit vid bordet, högtalaren har varit fyra meter från bordet och allt har låtit klockrent. Det har heller inte hörts någon eko-röst för den jag pratat med trots ganska hög volym.   

Att mikrofonerna är så bra gör att morgonritualen förenklas. Istället för att fippla med olika kontroller till belysningen viskar jag bara till högtalaren vilken lampa som ska tändas och med vilket styrka. Utan att väcka någon som (om jag har tur) fortfarande sover.

 

Det går att koppla ihop Google högtalare med Sonos

Men inte på sättet du hade hoppats. Det går inte att synka Google Nest Audio att spela samma ljudfil, samtidigt som dina eventuella Sonos högtalare. Du kan alltså inte bygga ut ett synkroniserat ljudsystem som blandar de olika märkena på högtalare.

Det som däremot går att göra är att röststyra dina Sonoshögtalare med hjälp av en google högtalare. Du får då lägga in bägge systemen i appen Google Home och sen säga t.ex. ”Hej Google, spela Sjösala vals på Spotify på Sonoshögtalarna”. Ännu enklare blir det om du lägger in dina tidigare högtalare som standardhögtalare, då säger du bara ”Ok Google, spela Sjösala vals”.

Så om du redan har ett utbyggt ljudsystem i ditt hem, men vill gå över till smarta högtalare, kan det vara en medelväg där du bara behöver köpa in till högtalare.

Fungerar Google Nest Audio som högtalare till tv:n?

Nest Audio har inbyggt stöd för Chromecast och på det sättet kan du skicka (allt) ljud från tillexempel mobilen till högtalaren. Jag har på detta vis spelat upp film från Netflix och Youtube från både telefonen och plattan (bägge Samsung). Och visst skickas ljudet till högtalaren, men med cirka 0.5 sekunders fördröjning efter bilden. Dvs helt värdelöst. Jag har försökt att läsa mig till om någon annan lyckats bättre, men hittills har jag inte sprungit på någon med lysande resultat.  

Jag har inte lyckats skicka ljudet från min The Frame taveltv till högtalaren och tror heller inte att det kommer att fungera. Men har du Chromecast till tv:n så ska det fungera, troligtvis dock med fördröjning av ljudet.

Jag kommer att investera i fler Google Nest Audio

Google Nest Audio har inte det bästa ljudet som går att få tag på marknaden, men sett till dess pris skulle jag säga att det är den bästa smarta högtalaren just nu. 

Jag är överlag mycket nöjd med högtalaren och planerar att köpa in ett par till. Fröjden över de extremt lyhörda mikrofonerna gör mitt liv lättare på så många nivåer.

Kom ihåg, det är en liten högtalare, men för dess storlek och kompetens levererar den riktigt bra.

Omdöme: 4/5
4/5

Specifikationer

Modell: Google Nest Audio

Utgivningsår: 2020

Mått: 124 x 78 x 75 mm (BxHxD)

Anslutningar: WIFI, Bluetooth 5.0, Chromecast

Pris: 1 195 kr (Nov2020)

 

Vad säger andra?

Du kanske också gillar...

2 svar till “Test: Google Nest Audio – Gör dig glad på morgonen

  1. Vilken bra sammanfattning!
    Jag har idag ett utbyggt Sonossystem och ser inte att jag skulle byta ut det mot Googles system. Däremot har jag blivit väldigt sugen på att prova en sådan lösning som du nämner, dvs koppla in en Nest Audio till Sonoshögtalarna.

    1. Tack, kul att du uppskattade recensionen. Ja det är ett billigt sätt att göra sitt befintliga ljudsystem lite smartare. Både Google Nest Audio och G. Nest Mini kommer ge dig den funktionen. Vill du komma ännu billigare undan har jag sett erbjudande på bägge nu under black week.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *