Test: The Frame – Tv:n som ser ut som en tavla

Recension av Samsung The Frame 55

4.5/5
 • Fantastisk skärpa
 • Dekorativ
 • Du slipper möblera rummet efter tv:n
 • Energiklass B
 • Dyr
 • Känslig optisk kabel

Recensent: Emma

Emma

Yrke: Läkarstudent, fd officer
Boende: Lägenhet i en villa, 50 m2
Familj: Två döttrar födda -18 & -19

Samsungs smart-tv The Frame ser ut som en tavla

För ett par månader sedan slog jag till på The Frame taveltv– tv:n som ser ut som en tavla!  Tack vare ny QLED -teknik kan du ha ett konstverk eller ditt favoritfotografi hängt på tv:n när du inte använder den utan risk för inbränning. Din tv blir inte längre den där anskrämliga stora svarta skärmen. The Frame är en smart-tv, har 4 K upplösning och levereras med ett väggfäste som gör att tv:n sitter dikt an mot väggen – totalt sticker tv:n bara ut 4 cm. 

The Frame är tv:n för dig som inte har plats för en tv

Helt ärligt tycker jag att en stor svart skärm är ganska fult och jag har under många år levt utan tv. Men, behoven förändras och nu under småbarnsåren blir det många hemmakvällar – en stor tv med bra skärpa blir plötsligt intressant.  

Vi har egentligen inte plats för en tv och ursprungligen letade jag efter en projektor, det ger ju också en minimalistisk framtoning. Men, då jag varken var beredd på att tumma på bildkvalité, ljudnivå eller storlek på projektorn blev prislappen för hög. Det var då jag av en slump, eller troligare via Googles riktade reklam, hittade Samsungs tavel-tv.

Vad är det då som är så speciellt med The Frame? Jo, när du inte använder den ser tv:n ut som en tavla. Den slås automatiskt på när du är i rummet och anpassar ljusstyrkan efter rummets ljus. Den har en enda kabel som dessutom är väldigt tunn. Du får alltså en tv som inte är mer svårplacerad än en tavla och slipper möblera ett helt rum utefter var tv:n ska stå. 

Det du faktiskt vill veta om tavel-tv:n

Våra vänner har trott att tv:n är en tavla

Vi har placerat tv:n på en vägg som man måste passera väldigt nära för att komma in till lägenheten. Därför blir djupet extremt viktigt och här håller The Frame vad den lovar, den sticker inte ut mer än en tavla. Vi har hittills haft sju olika besökare hemma som alla blivit väldigt förvånade när de förstått att det är en tv. För oss är det uppenbart att det är en tv,  men, om man har möjlighet att hänga tv:n på en vägg man inte stryker dagligen så är det på vippen att man kan lura sig själv också. I dagsljus smälter den väldigt väl in bland övriga tavlor, under kvällsbelysning blir det dock uppenbart att tv:n är en egen ljuskälla.

The Frame kan visa bilder på barnen eller konstverk från hela världen

Jag älskar att ha på konstläget, vi har valt en svartvit bild som smälter väl in i vårt hem som går i grå/vit färgskala. Det finns ett 10-tal bilder förinstallerade på tv:n och det finns även en prenumerationstjänst som ger dig tillgång till tusentals konstverk. Tv:n har en rörelsedeckare som stänger av konstläget när det inte är någon i rummet, vi har ställt in sensorn på 15 minuter vilket är lägsta tiden du kan välja. Vi stänger sällan av den helt, så när vi går in i rummet växlar The Frame från svart klump till tavla på ett par sekunder. Ska man säga något negativt så är den enligt energispecen B-klassad vilket känns rätt omodernt 2020.  

Smart-tv:n är lätt att installera och har bara en kabel

Oavsett hur många tv-spelskonsoller, bluerayspelare eller vad du nu vill koppla till tv:n så kommer det alltid bara gå en kabel till tv:n. I kabeln som är 3.5 mm diameter går både ljud, bild och ström. Den kabeln går i sig till en liten box kallad One Connect (ingår i köpet) och till den kan du sen koppla alla manicker du vill. Det här är ju kanon för oss som inte har dold kabeldragning i väggarna, men installationen kändes som att leka med dynamit. Den optiska kabeln är nämligen hyperkänslig för att böjas och pajar du den får du hosta upp minst 2 000 kr för en ny. 

Dessutom måste man hitta en plats till den där svarta lådan som krävs för att tv:n ska gå igång. Vi äger i nuläget inget tv-spel och vi använder inte kabeltv, all tv vi ser på är via appar framför allt SVT-play, Netflix och Youtube. För oss hade det passat bättre med en helt vanlig böjbar strömkabel, signalerna till tv:n går ju ändå över WIFI. 

För att lösa problemet med One Connect boxen köpte vi ett grunt skåp från IKEA som faktiskt smälter väldigt bra in i inredningen. Jag har borrat några ventilationshål i det, men behöver nog fixa några till då det kan bli ganska varmt inne i skåpet. 

När tv-n väl hängde på väggen var det tokenkelt med installationen. Jag har en Samsungtelefon och den kopierade WIFI-inställningar från den, så installationen gick nästan av sig själv. 

Röststyrning och det smarta hemmet inte supersmart

Däremot är jag besviken på kompatibiliteten mellan The Frame och Google Home. Det går inte att lägga till tv:n direkt, utan du måste först lägga till den i appen “SmartThings”, som du i sin tur kan lägga in i Google Home. Första gången jag försökte detekterade Google tv:n som en lampa, föga användbart. Gjorde om installationen och den gången fattade Google att det var en tv, men vi kunde fortfarande inte röststyra den. Möjligt det går att lösa, men inte så smidigt som det borde vara. Det finns även möjlighet att röststyra via en mikrofon i fjärrkontrollen kallad “Bixby”. Den här funktionen är lättaktiverad och ofta igång om vi pratar när vi ser på tv. Milt irriterande. Går dock att stänga av Bixby så egentligen inte ett problem. 

Kvalité och design kostar, men du kan handla smart

Prislappen för en taveltv är ganska häftig, i skrivandes stund ligger den kring 18′ (för 55-tumaren som vi har). Som vanligt gällande elektronik kommer det dock titt som tätt erbjudanden. Jag köpte min via Elgiganten som för det första har en väldigt bra returpolicy, som gör att du kan prova produkten under 30 dagar och sen lämna tillbaka den utan att ange anledning. Detta var för mig den sista knuffen jag behövde för att göra köpet, var inte alls säker på att jag skulle behålla den och hade den gigantiska kartongen ståendes mitt i vardagsrummet ett par veckor innan jag hade bestämt mig. För det andra, säkert på grund av den generösa returpolicyn, säljer de ofta visningsex och returex till kraftigt reducerade priser, det var så jag fick råd att köpa min tv.  

Slutligen, jag hade gjort om köpet. Jag fullkomligt älskar att den smälter in så väl i hemmet och tror att andra tillverkare kommer att följa efter detta spår. Bildkvalitén är kanon och det känns väldigt lyxigt att kunna förvandla vårt sociala vardagsrum som till synes inte har någon tv, till en biosalong när barnen däckat för dagen.

Slutgiltig betyg: 4.5/5
4.5/5

Specifikationer

Modell: Samsung The Frame QE55LS03 

Utgivningsår: 2019

Skärm: QLED, 4K UHD, HDR

Mått: 55 tum, 123.5 x 70.8 x 4.25 cm (BxHxD)

Anslutningar: WIFI, 4 x HDMI, 3 x USB

Pris: 17 990 kr (mars 2020)

Du kanske också gillar...

8 svar till “Test: The Frame – Tv:n som ser ut som en tavla

 1. Vilken fantastiskt bra recension!
  Den täckte in det mesta av det jag funderade på.
  Väldigt bra beskrivet.
  Det enda jag fortfarande skulle vilja veta innan jag bygger om väggen där jag skulle vilja montera en sådan apparat är, strömförsörjningen.
  Man sätter troligtvis inget vägguttag bakom denna grunda tv?

  1. Tack för de orden, glädjer mig att höra:)

   Nej, då strömförsörjningen går via “one connect”-boxen så finns det bara uttag för den optiska kabeln i själva tv:n. Så ett vägguttag bakom tv:n skulle dels inte få plats (tv:n ligger verkligen dikt an väggen), dels leder strömkabeln ändå till boxen som sen i sin tur skickar signaler och ström till tv:n.
   Tanken är att du ska kunna ha vägguttaget lite varstans, koppla in one-connectboxen där och sen dra den optiska kabeln (5 meter medföljer, 15 meters går att köpa till för hutlösa pengar) till tv:n (som egentligen bara är en skärm).
   Om jag hade byggt om en vägg för att hänga taveltv:n hade jag i det fallet möjligen borrat en kanal för att dra den optiska kabeln i. Men kabeln är ändå väldigt diskret, så knappt att det behövs, plus risken med att knäcka kabeln om man ska tråckla in den i en kanal känns överhängande.

 2. Hej! Tack för en bra recension! Vi har precis köpt 2020 års modell av The Frame 55”. Efter en snabb googling så skulle både SVTplay och Cmore finnas som app till nyare modeller av Samsung Smart TVs, men när vi söker i Appar kan vi inte hitta dessa 🙁 Är det så att de inte finns eller letar vi på fel ställe? Alla tips på hur vi kan få dessa att fungera mottages tacksamt 🙏🏻

  1. Hej Maria!
   Vad kul med ny tv, men trist att ni inte hittar apparna. Jag har inte hört något om att stödet för svtplay och c-more skulle vara borttaget så det borde fungera.
   Möjligtvis är det förinstallerat och låst utan att visas på startsidan. Om ni inte redan kollat det så titta på inställningar i “apps” (symbolen längst upp till höger, ett kugghjul). Där ligger alla installerade appar och det går att låsa upp dem / lägga till dem på startsidan.
   Hoppas att ni får det att fungera, det är ju verkligen appar som bör finnas på en smart-tv:)

 3. Instämmer i alla lovorden av din klargörande recension.
  Kollade här på Frame TV först och sedan på några fler. Har fått tydliga svar på flera undringar.
  Stort tack!

 4. Vilken jättebra recension. Tack! Kikar visserligen på 2021 års modell, men vet du om det går att fästa one connect-boxen på väggen, eller om den behöver placeras i möbel?

  1. Tack snälla! Jag vet tyvärr inte. Det följde inte med något väggfäste till boxen och det är inte tydligt uppmärkt hur den skulle kunna hängas. Annars kanske en smal tavellist kan göra jobbet? Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *